fredag 4 februari 2011

Barnperspektiv eller arbetsmarknadsperspektiv

I Smålandsposten har det på senare tid funnits såväl artiklar som insändare där människor kräver nattöppna dagis, för att föräldrarna skall kunna jobba natt. Jag kan mycket väl förstå att problemet kan uppstå. Den som är ensamstående undersköterska till exempel, kan ha svårt att hitta ett jobb som inte innehåller nattpass. Det är lösningen med nattöppna förskolor som är fel.

För det första måste man se till vad som är bäst för barnen. Om föräldern jobbar natt och barnet är på förskolan under tiden.. var skall barnet då vara när föräldern sover ut efter sitt arbetspass? Det är inte rimligt att ett barn skall vara på förskola 18 timmar i sträck. 

För det andra måste andra lösningar prövas först. De allra flesta barn har två föräldrar, även om de inte bor ihop. Barntillsynen är ett gemensamt ansvar för båda föräldrar, och inte bara den ena.

I de fall där det bara finns en förälder, eller om båda jobbar natt, är det rimligt att i första hand komma överens med arbetsgivaren om mer barnvänliga arbetspass, och i andra hand se sig om efter ett annat arbete.

SmP

Inga kommentarer: